Vietnamezen vieren einde oorlog zonder haat

Een 1,5 uur durende parade van 10.000 soldaten, studenten, arbeiders en kinderen trok gisteren over de brede boulevard van Ho Chi Minh Stad, het vroegere Saigon, om de overwinning op Amerika en het einde van de Vietnamoorlog, die aan ruim 3 miljoen mensen het leven kostte, te herdenken.

Op 30 april 1975 reden communistische tanks door het hek van het Zuidvietnamese presidentiële paleis.

Precies 20 jaar daarvoor, op 30 april 1975, reden communistische tanks over dezelfde boulevard in de richting van het Zuidvietnamese presidentiële paleis om daar de laatste door de VS gesteunde regeringsfunctionarissen te verdrijven. De Amerikaanse troepen zelf waren toen al vertrokken.

Maar tijdens de festiviteiten van gisteren was geen sprake van haat jegens de VS. De burgemeester van Ho Chi Minh Stad, die de parade samen met generaal Vo Nguyen Giap – de architect van de communistische overwinning van de Vietnamoorlog – aanschouwde, sprak in zijn openingstoespraak zijn lof uit over het patriottisme van het Vietnamese volk tijdens de oorlog. Hij repte echter geen enkel woord over het aandeel van de VS in die strijd.

In de Verenigde Staten zelf werd vrijwel geen aandacht besteed aan de val van Saigon. Slechts kleine groepen veteranen en nabestaanden bezochten in Washington het zwart-granieten monument met daarop de 58.200 namen van de Amerikanen die tijdens de oorlog om het leven kwamen. – NRC Handelsblad [01.05.1995]