Menu

Vietnamese scholieren vinden luchtzuiverende fiets uit

Een groep scholieren in Vietnam heeft een luchtfiltersysteem voor fietsen uitgevonden, zodat zij tijdens hun reis naar school geen maskers tegen luchtvervuiling hoeven dragen.

De scholieren zeggen dat het apparaat in staat is om de meeste vervuilende stoffen in de lucht te absorberen.

De 3 vrienden van de Thang Long middelbare school voor hoogbegaafden in Dalat hebben 6 maanden geëxperimenteerd voordat hun ontwerp klaar was.

Het apparaat, dat is geïnstalleerd op het stuur, heeft een luchtfilter en batterij. Het filter gebruikt 3 lagen katoen en actieve koolstof om het stof te vangen.

Het filter is gekoppeld aan kleine ventilatoren aan beide zijden van het voorwiel, die zijn verbonden met de bestaande dynamo op de fiets.

Ze blazen de schone lucht in het gezicht van de fietser en laden de batterij op waar het filter op draait.

Volgens de plaatselijke milieu-autoriteiten toonden testresultaten aan dat het apparaat tot 86% stof en 63% stikstofoxide kan filteren.

Pham Gia Sam, docent natuurkunde op de Thang Long school, is ervan overtuigd dat het een betrouwbaar resultaat is, dat door vele testen op verschillende locaties in Dalat is bereikt.

De scholieren wonnen de 2e prijs tijdens de nationale technische en wetenschappelijke competitie voor middelbare scholieren van dit schooljaar en is vastbesloten om door te gaan met het verbeteren van het apparaat om het effect ervan te maximaliseren.

‘Binnenkort zullen we dergelijke filters produceren voor elektrische fietsen, om bij te dragen aan de bescherming van de volksgezondheid en het milieu,’ zei scholier Cao Thi Khanh Hoa.

Om de productiekosten laag te houden, hebben de studenten gerecyclede materialen gebruikt.

Smogvrije fiets

Smogvrije fietsers – Studio Roosegaarde.

Dit is geen nieuw idee. De Nederlandse kunstenaar Daan Roosegaarde werkt al enkele jaren aan een smogvrije fiets, als onderdeel van een groter milieuproject.

Zijn prototype, dat ook op het stuur zit, inhaleert vervuilde lucht, maakt het schoon met behulp van positieve ionisatie en geeft de gezuiverde lucht terug als een wolk rond de fietser. Het ontwerp is geïnspireerd op de mantarog, die water filtert op zoek naar voedsel.

Roosegaarde’s ontwerpstudio Studio Roosegaarde heeft ambitieuze plannen voor zijn smogvrije fiets.

De studio hoopt op een grootschalige inzet die effect kan hebben in vervuilde steden en werkt al een poosje aan dergelijke plannen.

Het bedrijf zei dat het ‘de juiste lanceringsdatum afstemt’ met ofo, China’s grootste deelfietsen programma. – BBC News [29.03.2019]