Vietnamese politie arresteert 8 verdachten om dodentruck

De politie in Vietnam heeft 8 mensen opgepakt in verband met de 39 doden die vorige maand in de koelcontainer van een vrachtwagen werden gevonden in het Britse Purfleet.

Hoang Thi Ai laat een foto zien van haar zoon, die mogelijk werd gevonden in de truck
Hoang Thi Ai laat een foto zien van haar zoon, die mogelijk werd gevonden in de truck.

Vorige week werden in Vietnam al 2 mannen gearresteerd op verdenking van doodslag. De politie zegt de verdachten te verhoren, en op basis daarvan ‘te onderzoeken hoe we de netwerken kunnen aanpakken en oprollen, die onze mensen illegaal naar Groot-Brittannië brengen’, zegt politiechef Nguyen Huu Cau tegen VNA.

De truck werd op 23 oktober op een industrieterrein even buiten Londen gevonden. In de container lagen de lichamen van 31 mannen en 8 vrouwen. In eerste instantie meldde de Britse politie dat de slachtoffers uit China kwamen, maar afgelopen vrijdag bleek dat zij allemaal afkomstig zijn uit Vietnam.

De vrachtwagen heeft vanuit België de oversteek naar Engeland gemaakt.

Opgesloten

De slachtoffers zaten zeker 10 uur opgesloten bij een temperatuur van min 25 graden. De chauffeur van de truck, een Noord-Ier, werd direct gearresteerd. De politie is nog op zoek naar 2 broers uit Noord-Ierland. 1 van de broers tekende op 15 oktober de huurpapieren voor de container. De eigenaar, Global Trailer Rentals, zegt niet te hebben geweten waarvoor de container zou worden gebruikt.

Verschillende mensen worden nog gehoord over het drama. Een Vietnamese delegatie is naar Groot-Brittannië vertrokken voor een ontmoeting met de Britse autoriteiten maandag.

Hoewel Vietnam economisch in de lift zit, leven veel inwoners nog in armoede. Volgens een schatting van de Verenigde Naties zoeken daarom 18.000 Vietnamezen per jaar hun heil in Europa. Ze hebben gezien dat sommige families mooie huizen hebben gebouwd van het geld dat hun zonen of dochters vanuit het buitenland stuurden. Ook doen veel nepverhalen de ronde, al dan niet ingestoken door smokkelaars. – Volkskrant [04.11.2019]