Vietnamese luchtvaartmaatschappijen schorten alle internationale vluchten op

Vietnamese luchtvaartmaatschappijen hebben alle internationale vluchten vanaf vandaag stopgezet vanwege de coronavirus-pandemie, meldden de Vietnamese kranten.

Vietnamezen keren terug naar Vietnam via de internationale luchthaven Noi Bai in Hanoi
Vietnamezen keren terug naar Vietnam via de internationale luchthaven Noi Bai in Hanoi.

Vietnam Airlines voerde zijn laatste vlucht uit van het Duitse Frankfurt naar de noordoostelijke provincie Quang Ninh en landde vanmorgen op de internationale luchthaven Van Don.

Eerder liet de nationale luchtvaartmaatschappij in een verklaring weten, dat zij zou afzien van vergoedingen voor het wijzigen van de vluchtdatum en het reisschema, voor alle getroffen klanten die hun internationale vliegtickets voor 25 maart hadden geboekt.

Vietnam Airlines richt zich tot eind april uitsluitend op binnenlandse vluchten. Alle passagiers op deze vluchten moeten een online gezondheidsverklaring invullen en indienen.

Temperatuurcontroles

De luchtvaartmaatschappij verklaarde dat bij alle binnenlandse passagiers voor het instappen temperatuurcontroles worden uitgevoerd. De passagiers moeten hun eigen gezichtsmaskers meenemen en deze gedurende de hele vlucht ophouden; anders mogen zij niet aan boord.

Tot eind volgende maand stopt ook de goedkope luchtvaartmaatschappij Jetstar Pacific uit Saigon met internationale vluchten.

Ook de particuliere luchtvaartmaatschappij Bamboo Airways stopt de activiteiten van de enige buitenlandse lijndienst van Danang of Nha Trang naar de internationale luchthaven Incheon in Seoul en stelt het openen van nieuwe internationale routes uit.

‘Ons plan om in juni een nieuwe route van Hanoi naar Incheon te openen, moet mogelijk ook worden uitgesteld’, vertelde een woordvoerster van Bamboo Airways eind februari.

Vietjet Air, een andere budgetmaatschappij, heeft haar internationale vluchten naar Zuidoost-Azië, China, Taiwan, Zuid-Korea, Japan en India al opgeschort. Tickets tussen Hanoi en Tokio op 31 maart, 2 april en 4 april worden nog wel aangeboden.

Vietnam heeft sinds 24 maart de toegang geblokkeerd voor alle buitenlanders die al een visum voor het land hebben, behalve voor reizigers die het land bezoeken voor diplomatieke of officiële doeleinden.

Buitenlanders die worden beschouwd als experts, bedrijfsmanagers of hoogopgeleide werknemers, mogen Vietnam nog steeds binnenkomen. Ze moeten echter wel beschikken over papieren waaruit blijkt dat ze negatief zijn getest op het virus, gezondheidsverklaringen invullen en na aankomst 14 dagen in quarantaine gaan.

Het toegangsverbod is ook van toepassing op buitenlanders van etnisch Vietnamese afkomst, die normaal gesproken zonder visum naar Vietnam kunnen reizen.

Maandag bevestigde Vietnam in totaal 134 besmettingen met het coronavirus, voornamelijk geïmporteerd uit Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. – The Saigon Times [25.03.2020]