Een Vietnamese dissident, bekend als ‘Mother Mushroom’, ging 3 keer in hongerstaking tijdens haar tijd in de gevangenis voordat Hanoi haar vrijliet, zei ze op vrijdag na aankomst in de Verenigde Staten.

Nguyen Ngoc Nhu Quynh, een 39-jarige blogger en milieuactivist, met de schuilnaam ‘Mother Mushroom’, zei dat ze geloofde dat Vietnam haar vrijlating opzettelijk liet samenvallen met het bezoek van de Amerikaanse minister van defensie, James Mattis.
Vanuit Houston vertelde Quynh over haar 2 jaar in de gevangenis, waarin ze was geïsoleerd van andere gevangenen om te voorkomen dat zij hen beïnvloedde, en over hongerstakingen die eerder niet waren gerapporteerd.
‘De kortste was 7 dagen en de langste was 16 dagen,’ vertelde Quynh, soms sprekend via een tolk en soms in gebroken Engels.
Een vertegenwoordiger van de Vietnamese ambassade in Washington reageerde niet op verzoeken om commentaar.
Ondanks economische hervormingen, openheid over sociale veranderingen en nauwere banden met de voormalige vijand, de Verenigde Staten, handhaven de heersers van de communistische partij in Vietnam een strakke controle op de media en staan ze geen kritiek toe.
Quynh zei dat ze getuige was van andere vrouwelijke gevangenen die werden gedwongen om buiten te douchen bij slecht weer en hun cel deelden met soms wel 50 anderen.
‘Vrouwelijke gevangenen hebben absoluut geen privacy’, zei Quynh, die vorig jaar 1 van de 13 vrouwen was die een International Women of Courage Award ontving.
Mensenrechten
Quynh werd in 2016 gearresteerd en vorig jaar veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor het plaatsen van rapporten, waaronder een rapport over burgers die sterven tijdens voorarrest, dat de politie als activiteit tegen de staat beschouwde. Ze werd om humanitaire redenen vrijgelaten en haar gevangenisstraf werd opgeschort, zei het Vietnamese ministerie van Buitenlandse Zaken.
De Verenigde Staten zien Vietnam als een belangrijke partner in het licht van de snelle opkomst van China, maar Washington heeft Hanoi bekritiseerd vanwege de mensenrechten.
Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Washington niet alleen heeft opgeroepen tot vrijlating van Quynh, maar ook heeft gepleit voor ‘het respecteren van de mensenrechten en fundamentele vrijheden’ van andere gevangenen in Vietnam.
Ballingschap
Quynh zei dat ze aanvankelijk verdrietig was over het vooruitzicht te moeten leven in ballingschap nadat een Amerikaanse diplomaat haar op 24 juli in de gevangenis had bezocht en zei dat ze werd vrijgelaten om in de Verenigde Staten te wonen.
‘Als ik mag kiezen, wil ik in Vietnam blijven, maar ik heb 2 kinderen, dus ik moet nadenken over de toekomst.’
Ze vertrok met haar 12-jarige dochter, 6-jarige zoon en moeder.
Quynh gelooft niet dat haar vrijlating – of de vrijlating in juni van de Vietnamese mensenrechtenadvocaat Nguyen Van Dai – duidt op een verandering in het beleid van Vietnam met betrekking tot politieke gevangenen.
Human Rights Watch zei dat Vietnam een strategie van politieke onderdrukking heeft aangenomen, waarbij activisten op ‘nep’ aanklachten worden gearresteerd, voor lange tijd worden veroordeeld, om hen vervolgens een ‘vrijheid voor ballingschap deal’ aan te bieden en daarna de eer op te eisen voor hun vrijlating.
2 Vietnamese Amerikanen werden vorige maand veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf wegens ‘pogingen om de staat omver te werpen’ en 10 andere ‘medeplichtigen’ werden veroordeeld tot kortere gevangenisstraffen, zei een medewerker van het gerechtshof. – Reuters [20.10.2018]