Vietnamese blogger krijgt 7 jaar cel voor ‘opruiende berichten’ na giframp

Een Vietnamese blogger die een milieuschandaal aan de kaak stelde is vandaag tot 7 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens ‘propaganda tegen de staat’. Nguyen Van Hoa (22) werd in april opgepakt.

De Vietnamese overheid is weinig tolerant als het gaat om de vrijheid van meningsuiting
De Vietnamese overheid is weinig tolerant als het gaat om de vrijheid van meningsuiting.

De blogger werd bekend na een giflek uit een staalfabriek van de Vietnamese tak van een Taiwanese kunststoffenproducent in de provincie Ha Tinh, waardoor meer dan 200 kilometer van de kust vervuild raakte. Honderden tonnen vis werden gedood.

Het was 1 van Vietnams grootste milieurampen ooit. Hoa postte na de ramp video’s, foto’s en interviews, op onder meer Facebook, en stuurde aan op protesten tegen de overheid. Veel mensen gaven gehoor aan zijn oproep. Ook zou Hoa brieven naar verbannen groepen hebben gestuurd die zich tegen de regering hebben gekeerd, om hen om financiële steun te vragen.

Een andere persoon die tegen het gifschandaal had geprotesteerd, Nguyen Ngoc Nhu Quynh, ook bekend als Me Nam (‘Mother Mushroom’), kreeg eerder 10 jaar cel. De advocaat die Quynh had verdedigd, Vo An Don, liet vandaag weten dat hij in de provincie Phu Yen van het tableau was geschrapt. Hij kan daardoor Quynh niet vertegenwoordigen in hoger beroep.

Vrijheid van meningsuiting

Vietnam heeft, nadat het land 3 decennia geleden buitenlandse investeerders toeliet, 1 van de snelst groeiende economieën in Azië. De communistische regering is echter weinig tolerant voor actievoerders, wat regelmatig tot protest van internationale mensenrechtenorganisaties leidt. De Vietnamese overheid pareert de kritiek door te stellen dat alleen wetsovertreders worden gestraft.

De afgelopen 12 maanden arresteerde de politie 28 personen, die werden aangeklaagd voor overtredingen met betrekking tot de nationale veiligheid. ‘Vage interpretaties van de wet’, aldus Human Rights Watch. Meer dan 100 activisten zitten vast voor aan vrijheid van meningsuiting gerelateerde zaken, zoals omstreden uitspraken, samenkomsten en religie. – Algemeen Dagblad [27.11.2017]