Vietnamese activisten krijgen lange celstraffen

Een Vietnamese rechtbank heeft 4 mensenrechtenactivisten woensdag celstraffen van 5 tot 16 jaar opgelegd. Ze werden ervan beschuldigd de regering omver te willen werpen. Westerse diplomaten drongen na de uitspraak meteen aan op hun vrijlating.

De bekendste van het 4-tal, de advocaat Le Cong Dinh, kreeg 5 jaar. De zwaarste straf werd opgelegd aan de internetpionier Tran Huynh Duy die tot 16 jaar cel werd veroordeeld. 2 anderen kregen 7 en 5 jaar.

De rechtszaak trok internationale belangstelling, vooral vanwege de berechting van Dinh en de activist Nguyen Tien Trung die in de afgelopen jaren door president George Bush en de Canadese premier Stephen Harper werden ontvangen.

Volgens de autoriteiten wilden ze met het plaatsen van kritische artikelen op internet en via samenwerking met buitenlandse organisaties bijdragen aan een einde van het communistische bewind.

Dissidenten

Volgens waarnemers in Vietnam vormt de berechting onderdeel van pogingen van het Vietnamese bewind om de oppositiebeweging in het land de kop in te drukken in de aanloop naar het congres van de regerende communistische partij.

De rechtszaak duurde slechts 8 uur. Slechts een kleine groep diplomaten en buitenlandse journalisten mocht het proces op een tv-circuit volgen in een kamer vlakbij de rechtszaal.

De Deense ambassadeur Peter Lysholt Hansen deed na de uitspraak een dringend beroep op de Vietnamese regering om de 4 dissidenten amnestie te verlenen. ‘Er zijn heel wat vragen over de gang van zaken’, zei hij over de rechtszaak. – Volkskrant [20.01.10].