Vietnamese activiste veroordeeld tot 4 jaar cel

De Vietnamese schrijfster en activiste Pham Thanh Nghien is vrijdag tot 4 jaar cel veroordeeld. Dit zegt haar advocaat Tran Vu Hai. Nghien (32) zou de communistische regering ondermijnd hebben door propaganda tegen de staat te verspreiden.

Pham Thanh Nghien
Pham Thanh Nghien.

Het vonnis werd na een halve dag beraad uitgesproken in de noordelijke stad Haiphong. Nghien krijgt tevens 3 jaar voorwaardelijk.

Nghien, een onafhankelijke journaliste, werd in 2008 gearresteerd en beschuldigd van het organiseren van protesten tegen Vietnams beleid richting China. De aanklagers lieten deze beschuldigingen vrijdag vallen en veroordeelden haar op grond van een andere misdaad, zegt Hai.

Nghien zou in een artikel ambtenaren te schande hebben gemaakt door te beweren dat ze geld hadden gestolen dat bedoeld was voor de nabestaanden van vissers die omkwamen tijdens een incident met Chinese patrouilles in 2007. Ze werd ook schuldig bevonden aan het in bezit hebben van documenten gericht tegen de regering en het geven van interviews aan westerse media. In haar verklaring geeft Nghien toe dat ze deze daden heeft begaan, maar ze blijft van mening dat deze niet illegaal zijn, zegt Hai.

Dissident

De rechtszaak was gesloten voor westerse media en diplomaten, terwijl die normaal gesproken dergelijke zaken kunnen volgen via televisieschermen in het gerechtsgebouw. Nghien is al de 15e Vietnamese dissident in 3 maanden tijd die veroordeeld wordt. Allemaal werden ze snel gehoord, veroordeeld en gevangengezet. – Trouw [29.01.10]