Vietnamees na 3 nachten uit boom gered

Een 69-jarige Vietnamees die niet kan zwemmen heeft 3 nachten in een boom doorgebracht die hij was ingeklommen op de vlucht voor overstromingen. Die waren veroorzaakt door de tropische storm Mirinae. Een legerhelikopter wist Phan Cao Chuc donderdag uit zijn boom te ontzetten. Aan de redding ging echter wel het nodige drama vooraf.

Overstroming veroorzaakt door de tropische storm Mirinae.

De eerste keer dat een soldaat via een kabel uit de helikopter naar de boom wilde afzakken, knapte de kabel en belandde de soldaat in het nog altijd woest kolkende water. Overstroming in Vietnam als gevolg van de tropische storm Mirinae.

De soldaat wist zich in veiligheid te brengen, maar Chuc was door de mislukte reddingspoging zo geschrokken dat het een tweede militair, die hem wel wist te bereiken, ruim twintig minuten kostte om hem te overreden de boom los te laten.

Chuc, bewaker bij een waterkrachtcentrale, werd dinsdag tijdens zijn werk overvallen door de overstroming en klom zo snel hij kon een boom in, waar hij zich installeerde tussen 2 takken. In zijn bouwhelm ving hij regenwater op om te drinken. Woensdag slaagden reddingswerkers erin een katrol aan de boom te bevestigen, waarmee ze melk, biscuitjes en een mobiele telefoon bij Chuc wisten te bezorgen. In telefoongesprekken probeerden ze Chuc zo veel mogelijk gerust te stellen.

Reddingswerkers noemden het een wonder dat de niet meer piepjonge Chuc zijn beproeving heeft overleefd. Mirinae heeft in Vietnam tot nu toe 108 levens geëist. Er werden 27 duizend huizen vernield of beschadigd en 30 duizend hectare aan rijstvelden en andere landbouwgrond verwoest. – Volkskrant [06.11.09]