Vietnam wil af van slechte koffie

Vietnam gaat de koffiesector ingrijpend reorganiseren, met als doel geen koffie van slechte kwaliteit meer te produceren. De enorme productiegroei in de afgelopen 10 jaar is 1 van de belangrijkste oorzaken van de lage wereldmarktprijzen van koffie.

Vorige maand kondigde de Vietnamese Koffie- en Cacao-associatie al aan dat tegen 2005 meer dan 1/5 van de 500.000 hectaren koffieplantages in Vietnam zullen worden gerooid. Vietnam wil ook minder goedkope robusta en meer hoogwaardige arabica-koffie gaan produceren.

Net als alle koffieproducerende landen lijdt Vietnam onder de duizelingwekkende daling van de koffieprijzen van de laatste jaren. Bovendien kampt Vietnam met de gevolgen van een helse droogte.

Roostertechnieken

In andere koffieproducerende landen zijn de voornemens van Vietnam met opluchting onthaald. Vietnam heeft zich in de jaren ’90 opgewerkt tot de op 1 na grootste koffieproducent ter wereld. Het land overspoelt de markt met goedkope koffie die grotendeels van een inferieure kwaliteit is. Daardoor daalden de prijzen op de wereldmarkt tot record diepten.

Koffiebranders begonnen de minderwaardige koffie ook steeds vaker af te nemen, omdat zij met nieuwe roostertechnieken de bonen konden ‘opkrikken’. Daardoor hoefde de consument weinig te merken van het kwaliteitsverschil.

Volgens Doan Thien Dao, de voorzitter van de Vietnamese Koffie- en Cacao-associatie, zal Vietnam op 3 manieren een eind maken aan de export van minderwaardige koffie: door de slechtste plantages braak te laten liggen, de producenten meer arabicastruiken in plaats van robusta te laten aanplanten en de kwaliteit van de verwerking op te schroeven.

5 tot 8 procent reductie op wereldmarkt

Volgens Dao wil Vietnam gaan voldoen aan de minimumeisen die de Internationale Koffieorganisatie (ICO) oplegt voor exportkoffie; een vochtigheidgehalte van minder dan 12,5 procent en een laag aandeel van slechte bonen per zak.

Als dat lukt, zal Vietnam een belangrijke bijdrage leveren aan de doelstellingen van de ICO: het aanbod van koffie op de wereldmarkt met 5 tot 8 procent reduceren en minder slechte koffie verkopen. Op die manier zouden de prijzen weer kunnen aantrekken.

Dit jaar gaat de productiebeperking in Vietnam overigens vanzelf: door de droogte zal de export in vergelijking met vorig jaar met 1/3 afnemen. – One World [18.06.03]