Vietnam start bouw irrigatiesysteem van 142 miljoen dollar

In de provincie Kien Giang is begonnen met de de bouw van een irrigatiesysteem, als onderdeel van het klimaat-crisisbeheer, ter waarde van 142,17 miljoen dollar.

Artist impression van het Cai Lon-Cai Be irrigatiesysteem in de Cai Lon-rivier
Artist impression van het Cai Lon-Cai Be irrigatiesysteem in de Cai Lon-rivier in de provincie Kien Giang.

Het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling maakte zaterdag bekend dat het Cai Lon – Cai Be-systeem 384.000 hectare land zal irrigeren in de provincies Kien Giang, Hau Giang, Ca Mau en Bac Lieu in de Mekongdelta, vooral voor landbouw en de aquacultuur.

Het systeem wordt gecombineerd met een kustdam in de regio om klimaatverandering, zeespiegelstijging en overstromingen te bestrijden, en om de infrastructuur voor wegtransport te ontwikkelen, zo werd gezegd.

De investering wordt gefinancierd door staatsobligaties van het ministerie van Landbouw. Het project, dat onder meer riolen, kleppen en hydraulische cilinders omvat, zal naar verwachting eind 2021 worden afgerond.

Verschillende deskundigen hebben gewaarschuwd dat de Mekongdelta van Vietnam tegen 2100 overstroomd kan zijn.

In het vorige maand gepubliceerde rapport van Climate Central, een in de VS gevestigde nonprofit nieuwsorganisatie die onderzoek doet en bericht over klimaatwetenschap, stond dat het hele zuidelijke deel van Vietnam, inclusief de Mekongdelta en het economische centrum van het land, Ho Chi Minh-stad, al in 2050 onder water zou kunnen staan.

Stijgende zeespiegel

In 2016 schetste het Vietnamese ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu scenario’s over de gevolgen van de klimaatcrisis en de stijgende zeespiegel, die voorspelden dat de zeespiegel tot 2100 met 1 meter zou stijgen en mogelijk 39 procent van de Mekongdelta onder water zou zetten.

Naast de reeks stuwdammen in de Mekongrivier, geven experts ook de overexploitatie van grondwater en zand de schuld van veel problemen waarmee de delta en haar bewoners worden geconfronteerd. – VNExpress [11.11.19]