Vietnam onderzoekt massale vissterfte

De Vietnamese autoriteiten zijn op zoek naar de oorzaak van een reeks massale vissterfte langs de centrale kust van het land. De laatste dagen spoelden talloze dode vissen aan op de stranden.

Dorpelingen troffen later ook grote aantallen dode vissen aan op de stranden
Dorpelingen troffen later ook grote aantallen dode vissen aan op de stranden.

Mogelijk ligt vervuiling aan de basis van het probleem.

Tonnen vis, waaronder zeldzame soorten die op grote diepte en ver in de zee leven, werden aangetroffen op de stranden van Ha Tinh, Quang Tri, Quang Binh en Hue. ‘We hebben nog nooit zoiets gezien,’ zegt aquacultuurambtenaar Nhu Van Can.

De vreemde situatie kwam voor het eerst aan het licht toen vissen in visboerderijen in de regio in grote aantallen begon te sterven. Dorpelingen troffen later ook grote aantallen dode vissen aan op de stranden.

Lokale vissers vertellen dat ze dagelijkse honderden kilo’s dode vis begraven. ‘Als je 5 kilometer voor de kust vaart, zie je overal op het oceaanoppervlak dode vissen,’ zeggen ze. Tran Dinh Du, hulpdirecteur landbouw in de provincie Quang Binh zegt dat er tekenen zijn dat de vissen vergiftigd werden door ‘niet nader bepaalde substanties’.

‘We hebben de mensen opgeroepen om de vis niet te eten en niet te gebruiken als voedsel voor hun vee,’ voegt hij eraan toe. Bezorgde inwoners zeggen dat ze de aangespoelde vissen niet durven te eten. ‘Alle tekenen wijzen op een milieuramp,’ zeggen ze.

Milieuvervuiling

In de centrale provincie Ha Tinh ligt een uigestrekt industriegebied met een groot aantal fabrieken, waaronder een gigantische staalfabriek die gerund wordt door het Taiwanese conglomeraat Formosa.

In een verklaring op zijn website laat het ministerie van Milieu weten dat teams van milieu-experts ter plaatse zijn om het fenomeen te onderzoeken. ‘We moeten snel vaststellen of de vis gestorven is door milieuvervuiling,’ zegt milieuminster Tran Hong Ha in het bericht.

Vietnam heeft een lange kustlijn en veel export is afhankelijk van vis en zeevruchten. Vorig jaar bracht de export ervan 588 miljard euro op. – HLN [23.04.2016]