Vietnam arresteert vooraanstaande blogger Pham Chi Dung

De Vietnamese autoriteiten arresteerden in Ho Chi Minh-stad de blogger en onafhankelijke journalist Pham Chi Dung, een bekende regeringscriticus en publicist van de Voice of America (VOA).

Vietnamese blogger Pham Chi Dung
Vietnamese blogger Pham Chi Dung.

In een online gepubliceerde verklaring beschuldigde het Vietnamese ministerie van Openbare Veiligheid Dung van ‘gevaarlijke’ acties tegen de staat, waaronder ‘het fabriceren, opslaan en verspreiden van informatie, evenals ander materiaal, die is gericht tegen de Vietnamese regering’.

Staatsmedia zeiden dat Dung ‘activiteiten tegen het regime uitvoerde, zoals het produceren van artikelen tegen de staat, [en] samenwerkte met buitenlandse media.’

Dung (53), president van de verboden Independent Journalist Association of Vietnam (IJAVN), kan een gevangenisstraf krijgen van 5 tot 20 jaar als hij schuldig wordt bevonden, aldus lokale media.

Dung, die regelmatig op VOA’s Vietnamese blog schrijft, kreeg in 2012 te maken met soortgelijke beschuldigingen.

Censuur

Vicevoorzitter van IJAVN, Nguyen Tuong Thuy, vertelde VOA dat de arrestatie van Dung ‘een gevaarlijke zet was om afwijkende stemmen het zwijgen op te leggen en de vrijheid van meningsuiting in Vietnam te onderdrukken’.

De website van de IJAVN is geblokkeerd sinds de arrestatie van Dung. Thuy zei dat hij vreest dat ‘de arrestatie een grote impact zal hebben op de activiteiten van de groep en haar leden’, terwijl de autoriteiten de groep blijven onderzoeken.

Dung richtte de IJAVN op 4 juli 2014 op als een ‘maatschappelijke organisatie’ en zei dat de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag hem inspireerde om een ​​platform te creëren om te pleiten voor persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en democratie.

‘De arrestatie van Pham Chi Dung is de voortzetting van een harder optreden tegen politieke activisten en bloggers in Vietnam’, vertelde freelancer Duong Van Thai, een Vietnamese politieke asielzoeker in Thailand en voormalig verslaggever van een door de staat gerunde Vietnamese krant. ‘De arrestatie toonde de wens van Hanoi om meer controle uit te oefenen over de vrijheid van meningsuiting.’

Nguyen Tuong Thuy merkte op dat Dung’s kritiek op de regering de laatste tijd heviger was geworden en waarschijnlijk zijn arrestatie veroorzaakte.

‘Hij heeft agressiever geschreven in een sterkere stijl, maar Pham Chi Dung is nog steeds hetzelfde!’, zei Thuy.

Dung nam in 2013 ontslag bij de Communistische Partij en beëindigde daarmee na 20 jaar zijn lidmaatschap. In de jaren daarna heeft Reporters Without Borders hem geprezen als een ‘informatie-held’. Naast VOA heeft hij bijgedragen aan NBC News en Nikkei Asian Review.

De Vietnamese regering blijft onafhankelijke, niet staatsgebonden mediakanalen verbieden. De regering oefent strikte controle uit over radio- en tv-stations en gedrukte bladen, en blokkeert stelselmatig de toegang tot politiek gevoelige websites. – Voice of America News [22.11.2019]