Menu

Time Far Past

Met veel gevoel voor het Vietnam van de jaren ’50 gemaakte verfilming van een beroemde roman over die periode.

A Distant Past.

Zorgvuldige en klassieke verfilming van het in Vietnam befaamde boek Thoi Xa Vang (A Distant Past) van de schrijver Le Luu. Het boek werd gepubliceerd in 1986, de periode waarin Vietnam na zijn naoorlogse isolatie aan het begin stond van zijn openstelling voor de rest van de wereld.

Het boek en de film spelen zich af in de jaren ’50 in het noorden van Vietnam. Na het vertrek van het koloniale regime wonnen de communisten aan invloed. Het land stond aan de vooravond van een lange en vernietigende oorlog. De filmmaker had al sinds het verschijnen van het boek de wens om het te verfilmen, maar pas 16 jaar later kon hij er daadwerkelijk aan beginnen.

Op basis van een door hemzelf geschreven scenario volgt regisseur Ho Quang Minh het leven van Sai van jongen tot man. Sai wordt al op zijn 12e uitgehuwelijkt aan de 18-jarige Tuyet.

Tuyet probeert er het beste van te maken, maar Sai is duidelijk nog niet rijp voor het huwelijk. Door zich als kind te blijven gedragen, verstoot hij in feite zijn vrouw. Meer enthousiasme brengt hij op voor de club van jonge pioniers, de jeugdorganisatie van de in zijn dorp oprukkende communisten.

Sai’s leven loopt vervolgens parallel met de historische ontwikkelingen die vooral in het teken van oorlog staan. Voor Minh is deze film over het noorden een afsluiting van een trilogie. Eerdere films spelen in het zuiden (Karma) en het midden (Gata gata paragate) van zijn land. – International Film Festival Rotterdam [31.01.05]