Strengere maatregelen als reactie op COVID-19

Het leger van Vietnam heeft faciliteiten voorbereid die geschikt zijn om nog eens 20.000 mensen in quarantaine te plaatsen als dat nodig is.

Bemanningsleden voor een vlucht met Vietnamese passagiers uit Europa staan ​​in de rij voor gezondheidscontroles op de luchthaven Van Don in de provincie Quang Ninh.

Tot dusver is er genoeg ruimte voor bijna 45.000 mensen, maar als de situatie verslechtert zullen er meer gebieden worden toegewezen om de dreiging van COVID-19 tegen te gaan.

Brigadegeneraal Nguyen Xuan Kien, hoofd van de medische afdeling van het leger onder het ministerie van Defensie, zei dat het leger in het hele land 140 isolatiegebieden heeft aangelegd met een capaciteit van meer dan 44.700 mensen.

Hij sprak op de woensdagvergadering van de nationale stuurgroep over COVID-19-bestrijding en -preventie.

Tot dusver zijn er 21.309 mensen in quarantaine geplaatst, waarvan er ongeveer 14.000 weer zijn ontslagen.

‘Het leger stippelt de quarantaineplannen uit om in noodgevallen tot 20.000 extra mensen te ontvangen,’ zegt Kien.

Trinh Thi Thuy, vice-minister van Cultuur, Sport en Toerisme, zei dat de sector plannen heeft ontwikkeld om 104 hotels, resorts en verblijven te reserveren voor ‘isolement tegen betaling’ in 21 plaatsen.

Volgens de Civil Aviation Authority keerden woensdag bijna 7.000 Vietnamezen naar Vietnam terug uit Europa en andere ASEAN-landen.

Vice-premier Vu Duc Dam adviseert Vietnamezen in het buitenland om de instructies van hun gastlanden strikt op te volgen en essentiële maatregelen te nemen om degenen die terugkeren te beschermen. Hij verwacht dat terugkeerders zich houden aan de voorschriften inzake gezondheidsverklaring, immigratie en quarantaine.

Het ministerie van Transport adviseert overzeese Vietnamezen om naar huis te vliegen, omdat veel landen eenzijdig kunnen besluiten om vluchten te stoppen of om te leiden.

Ook epidemiologen hebben hun bezorgdheid geuit over mogelijke infecties wanneer mensen uit de meest getroffen gebieden terugkeren.

Vice-premier Dam drong er bij de gezondheidszorg op aan om kwetsbare groepen in te delen, waaronder ouderen, mensen met een handicap of mensen met bestaande medische aandoeningen, om hen thuis gezondheidsonderzoeken aan te bieden en in noodsituaties snel in te kunnen grijpen.

Hij vroeg het ministerie van Volksgezondheid ook om de mogelijkheden voor medische hulpverleners te verbeteren en de test- en behandelingscapaciteit te versterken.

Ministeries, overheidsinstanties en gemeenten moeten het opsporen van infecties coördineren, vooral bij reizigers die de afgelopen 14 dagen Vietnam zijn binnengekomen en mensen die in nauw contact met hen stonden om zo verspreiding binnen de gemeenschap te voorkomen.

‘Aangezien COVID-19-ontwikkelingen gecompliceerder zijn dan verwacht, moet Vietnam zijn reacties versnellen,’ zei Dam, eraan toevoegend dat het land bijdroeg aan de wereldwijde strijd tegen de virusuitbraak.

‘Omgekeerd, alleen wanneer de hele wereld de ziekte kan overwinnen, zullen Vietnamezen rust hebben,’ zei hij. ‘We doen ons uiterste best voor de gezondheid, het leven en rust in de samenleving.’

Sinds woensdag heeft Vietnam 76 bevestigde gevallen van COVID-19, waaronder 16 herstellende personen.

De laatste patiënt is een 57-jarige Fransman, die op vlucht 10 TK162 op 10 maart op de luchthaven Tan Son Nhat van Saigon aankwam. Hij bezocht Saigon, Hué, Can Tho, Hoi An en Ninh Binh, waar hij zich uiteindelijk liet testen. Hij is inmiddels in Hanoi in een ziekenhuis opgenomen. – Vietnam News [19.03.2020]