Ruim een ton olifantenivoor in beslag genomen in Vietnam

De Vietnamese douane heeft meer dan 1.000 kilo ivoor in beslag genomen dat op weg was naar China. Dat heeft de provinciale douane vandaag gemeld.

Vietnamese douaneagenten pakten een Chinese man op die zaterdag 221 olifantenhoorns smokkelde in een boot op de rivier Ka Long tussen de provincie Quang Ninh en Guangxi in China. De vangst gebeurde ter hoogte van de Vietnamees-Chinese grens.

Volgens het World Wide Fund for Nature is het merendeel van het in Vietnam gesmokkelde olifantenivoor uiteindelijk voor de Chinese markt bestemd. Maar een deel gaat ook plaatselijk van de hand voor 770 tot 1.200 dollar per kilo.

De Vietnamese autoriteiten nemen geregeld olifantenhoorns in beslag. De grootste vangst was in maart 2009 toen de douane in de havenstad Hai Phong meer dan 6 ton vond in een container afkomstig uit Tanzania.

Sinds 1989 is de handel in ivoor internationaal verboden, met uitzondering van enkele gelegenheidsverkopen uit voorraden. Azië, in het bijzonder China en Japan, is volgens deskundigen 1 van de grootste markten voor de verkoop van illegaal ivoor. – Volkskrant [24.10.2011]