Menu

Quang Nam probeert strand Cua Dai te redden van erosie

Het ontstaan van een zandbank van 15 hectare, 1,8 kilometer voor de kust van Cua Dai, biedt sinds begin dit jaar de mogelijkheid om veranderende geulen in de riviermonding en zandafzettingen op lager gelegen gebieden te onderzoeken, aldus experts.

Een strandresort aan het strand van Cua Dai is beschadigd door het wegspoelen van zand.

Het ontstaan van de zandbank kan leiden tot oplossingen om het strand van Cua Dai te redden van de ernstige erosie van de afgelopen decennia. Cua Dai ligt op 5 kilometer afstand van Hoi An, een door de UNESCO als werelderfgoed erkende historische havenplaats.

Vertegenwoordigers van de provincie Quang Nam en het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu, in samenwerking met deskundigen uit Nederland, hebben de zandbank donderdag besproken. De komende tijd worden wetenschappelijke congressen georganiseerd om oplossingen te zoeken die de erosie van het strand van Cua Dai kunnen stoppen.

Vice-voorzitter van het volkscomité van Hoi An, Nguyen The Hung, zei dat de stad en het centraal natuurrampen preventie agentschap binnen een jaar een waarnemingssysteem op de zandbank gaan plaatsen.

Hung zei dat effectieve oplossingen voor het tegengaan van strand-erosie gebaseerd zullen zijn op wetenschappelijke conclusies over de geulen in de riviermonding en het proces van zandsediment.

Volgens de provincie Quang Nam ontwikkelde de zandbank zich dankzij de riviermonding van de Thu Bon en werd die zwaar getroffen door de klimaatverandering en stijgende zeespiegel.

Experts zeiden dat de zandbank – 1 kilometer lang en 200 meter breed – 2 meter boven de zeespiegel uitstak en dat er gras groeide op het zand. Het zandsediment bleef mogelijk zuidwaarts van Cua Dai bewegen, in het gebied van Duy Hai in het district Duy Xuyen, aldus de experts.

Het strand van Cua Dai behoort tot de mooiste stranden van Hoi An. Het strand is sinds 2004 over een lengte van 8 kilometer geleidelijk weggesleten. Een 3 kilometer lang deel daarvan is zeer ernstig weggesleten en zal binnenkort helemaal wegspoelen.

De erosie van het strand is deels het gevolg van het ontwikkelen van 33 strandresorts aan de 62 km lange kustlijn, die loopt van het strand van Tien Sa (in Da Nang) tot aan de provincie Quang Nam.

De snelle bouw van 42 waterkrachtcentrales in het rivierenstelsel van de provincie Quang Nam verhinderde ook zandafzetting in de lagere delen van de rivier.

De provincie bouwde een systeem van betonnen dijken met een lengte van 1,3 kilometer, legde een dijk van ‘geotube’ zandzakken aan en vulde het strand op met 70.000 kubieke meter zand en slib om de kust tegen verdere schade te beschermen.

Een recent rapport van de stad toonde aan dat sinds 2013 zo’n 20 hectare openbaar strand is weggespoeld als gevolg van de stijgende zeespiegel en veranderingen in de geulpatronen van het estuarium van de Thu Bon rivier.

Hoi An en het Agency for Development of France (AFD) hebben in 2018 onderzoek uitgevoerd naar het ophogen van het strand van Cua Dai.

Volgens de Frans-Vietnamese architect Bui Kien Quoc is de erosie veroorzaakt door de aanleg van resorts op het strand en het ontbreken van een degelijk onderzoek naar de effecten op het milieu voordat het estuarium van de Thu Bon werd uitgebaggerd.

De stad is op zoek naar middelen voor het herplanten van 140 hectare Nipa-palm langs de Thu Bon rivier om de erosie van het strand van Cua Dai te verminderen. De Nipa-palm is een palmsoort die van nature in kustgebieden groeit.

Slechts 10 jaar geleden was het strand van Cua Dai nog 200 meter breed, als gevolg van de erosie is daar nu nog 40 meter van over. – Vietnam News [13.04.2019]