Menu

Oude tombes en sieraden gevonden op het eiland Ly Son

Archeologen van het Quang Ngai museum en het Archeology Institute hebben 6 tombes en sieraden van de Sa Huynh-cultuur gevonden die zo’n 2.000 jaar oud zijn.

Een archeoloog graaft een oude tombe op. Tijdens de opgraving op Ly Son werden 6 graven van de Sa Huynh-cultuur blootgelegd.

Opgravingen in de bedding van de Chinh op het eiland Ly Son, dat 30 kilometer voor de kust van de provincie Quang Ngai ligt, legden tombes bloot van een gemeenschap van de Sa Huynh-cultuur, die dateren van tussen de 1e en de 2e eeuw na Christus.

Doan Ngoc Khoi, adjunct-directeur van het Quang Ngai provinciaal museum, vertelde dat de opgraving vorige maand werd gezien als voorbereiding op een grotere opgraving in 2019, en dat het graven slechts 10 vierkante meter omvatte.

Hij zei dat deze graven resten bevatten van kinderen, glazen kralen, oorbellen en kettingen gemaakt van schelpen.

‘Het is opnieuw bewijs dat de gemeenschap van de Sa Huynh-cultuur (2.500 tot 3.000 jaar geleden) zich al lang geleden op de eilanden heeft gevestigd. Ze bouwden een gemeenschap op die een voortzetting was van de Sa Huynh-cultuur op het vasteland,’ zei Khoi.

Op Ly Son zijn 2 proefgaten gegraven op zoek naar bewijs van het bestaan van de Sa Huynh-cultuur.

Hij zei dat de 1e opgraving van mei 2000 bijlen, beitels, messen en schoffels gemaakt van steen, brons en ijzer had blootgelegd.

‘We hebben 2 proefgaten gegraven in het uitbreidingsgebied van de opgraving om vast te stellen of er oudheden liggen voor een grootschalige opgraving volgend jaar,’ legde hij uit.

De archeologische onderzoeker zei dat het graven meer documenten en objecten zal opleveren voor het erkennen van Ly Son als geoparkgebied in de komende jaren.

‘We kunnen nu bevestigen dat de Sa Huynh-cultuur lang geleden op het eiland verscheen en dat onze voorouders duizenden jaren geleden al naar verre eilanden waren verhuisd,’ zei hij. De opgraving op het eiland Ly Son bewijst nogmaals Vietnam’s soevereiniteit over de eilanden en archipels, voegde hij toe.

Bewoonde delen in het dorp Oc en langs de Chinh in de gemeente An Hai zijn, volgens het Quang Ngai museum, 2 locaties waar veel overblijfselen en voorwerpen van de Sa Huynh-cultuur gevonden kunnen worden.

De Chinh, gelegen aan de voet van de Thoi Loi-berg, was een belangrijke zoetwaterbron voor de Sa Huynh-mensen.

Uitzicht vanaf de berg Thoi Loi op het eiland Ly Son.

Eerder dit jaar vonden onderzoekers van het Vietnam Institute of Geosciences and Mineral Resources op het eiland Ly Son ook een uniek complex van gefossiliseerd koraal, waarvan men aanneemt dat het 4.000 tot 6.000 jaar oud is.

Het eiland Ly Son is een slapende vulkaan en het oppervlak van het eiland is ontstaan ​​na uitbarstingen van 25 tot 30 miljoen jaar geleden, waardoor een landschap met rotsen, grotten, kliffen en een meer zijn ontstaan.

Het eiland heeft veel voorwerpen die zijn nagelaten door de Sa Huynh, Champa en Dai Viet culturen, die duizenden jaren op het eiland hebben geleefd.

Deskundigen van het Vietnam Institute of Geosciences and Mineral Resources en archeologen van de National Heritage Council en het Archeology Institute hebben documenten overgedragen aan UNESCO voor de erkenning als geopark van het eiland Ly Son en een groot gebied boven en onder de zee en land, dat zich uitstrekt tot de districten Binh Son, Tu Nghia, Nghia Hanh, Mo Duc, Ba To, Son Ha, Tay Tra en Sa Huynh.

Setsuya Nakada, voorzitter van de Advisory Committee of the Global Geo-Park Network, zei dat de centrale provincie een schatkamer van erfgoed is, rijk aan cultuur en geologie, dat kan worden voorgedragen als geoparkgebied.

Het eiland is een rustige bestemming met 21.000 inwoners, van wie de meesten leven van het verbouwen van knoflook en lente-uien en de visserij.

Op het eiland zijn eeuwenoude huizen bewaard gebleven, evenals de Am Linh pagoda, die werd gebouwd om de zielen te aanbidden van zeevaarders die stierven tijdens lange reizen naar de eilanden Hoang Sa (Paracel) en Truong Sa (Spratly) in de Nguyen-dynastie (rond de 17e eeuw).

Een lokaal museum toont meer dan 200 oude documenten en 100 voorwerpen die bewijzen dat de Paracels en Spratlys tot Vietnam behoren. – Vietnam News [19.11.2018]