Obama belooft Vietnam te bezoeken

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een uitnodiging geaccepteerd van de Vietnamese leider Nguyen Phu Trong. Deze is nu voor het eerst op bezoek in Washington.

Trong, de Vietnamese leider en baas van de communistische partij, en Obama in het Witte Huis.

Het is 40 jaar geleden dat de oorlog in Vietnam werd beëindigd en 20 jaar terug dat de Verenigde Staten en Vietnam hun betrekkingen normaliseerden.

In het Witte Huis bespraken de 2 regeringsleiders hun politieke en humanitaire meningsverschillen, zo zei Obama tijdens een gezamenlijk persmoment. Ondanks die verschillen, zei hij, streven de 2 landen naar nauwere samenwerking op het gebied van onder andere volksgezondheid en klimaat.

Verder spraken de 2 leiders over handel en over de veiligheidssituatie in de Zuid-Chinese Zee, die China zich met steeds meer machtsvertoon tracht toe te eigenen.

Wanneer Obama het land gaat bezoeken is nog ongewis, hoewel sommige Amerikaanse analisten speculeren over een tussenstop tijdens de voor november dit jaar geagendeerde tour door Azië.

Obama noemde tegenover de pers kort het ‘moeilijke verleden’ tussen de 2 landen en interpreteert de uitnodiging van de communist Trong als ‘een bewijs van verbetering van de betrekkingen tussen de 2 landen die in de afgelopen 20 jaar tot stand zijn gekomen.’ Later spreekt Trong nog apart met vicepresident Biden. – Volkskrant [08-07-2015]