Hanoi richt zich op een verbod op motorfietsen

Ambtenaren in Hanoi willen binnen 10 jaar motorfietsen uit het centrum weren, zo wordt gemeld.

De verkeersproblemen in Hanoi zijn ook slecht nieuws voor de luchtkwaliteit
De verkeersproblemen in Hanoi zijn ook slecht nieuws voor de luchtkwaliteit.

De lokale overheid wil dat straten tegen 2025 motorvrij zijn als onderdeel van plannen om files aan te pakken, aldus de website van Thanh Nien News. De Vietnamese hoofdstad staat bekend om haar chaotische wegen, met ongeveer 5 miljoen motoren die samen met een half miljoen auto’s strijden om ruimte.

Die situatie zal naar verwachting de komende jaren nog verslechteren: de autoriteiten verwachten dat er tegen 2020 zo’n 7 miljoen motorfietsen zullen zijn, en dat het aantal auto’s zal verdubbelen. ‘Dit betekent dat de verkeerssituatie in Hanoi de komende 4 tot 5 jaar extreem ingewikkeld gaat worden, we hebben hier dus echt een tijdige oplossing voor nodig’, zegt burgemeester Nguyen Duc Chung.

De vervoersmaatschappij van de stad wil het aantal particuliere voertuigen verminderen en het openbaar vervoer stimuleren, om dat te bereiken wil de directeur het aantal bussen verdubbelen. De bouw van een nieuw stedelijk spoorwegsysteem is al begonnen.

Luchtkwaliteit

De files in Hanoi frustreren niet alleen chauffeurs, maar zij vormen ook een groot probleem voor de luchtkwaliteit in de stad. Officiële metingen in maart toonden aan dat de vervuiling ‘gevaarlijke’ niveaus had bereikt, hoewel het ministerie van Milieu berichten in de media, dat de lucht in Hanoi net zo slecht werd als in Peking, bagatelliseerde. – BBC News [29.06.2016]