Handige bouwkunde: Vietnam’s ‘Gouden Brug’ heeft reusachtige steun

In de bergen van Centraal Vietnam tilt een kolossaal paar handen een loopbrug als gouden draad tot hoog boven de kliffen op, alsof de ledematen uit de berg zelf groeien.

Toeristen lopen langs de reusachtige hand op de 'Gouden Brug' nabij Danang
Toeristen lopen langs de reusachtige hand op de ‘Gouden Brug’ nabij Danang.

‘Ik heb het gevoel dat ik op wolken loop,’ zegt Vuong Thuy Linh, een toerist uit Hanoi. ‘Het is zo uniek!’

Cau Vang of de ‘Gouden Brug’ in de Ba Na heuvels in Vietnam heeft sinds de opening in juni talloze toeristen aangetrokken, die graag dit ​​nieuwe stuk architectuur wilden zien dat beroemd is om zijn ongewone ontwerp.

Het voetpad, ontworpen door TA Landscape Architecture in Ho Chi Minh-stad, bevindt zich op meer dan 1.000 meter boven de zeespiegel en strekt zich uit boven de boomtoppen vanaf de rand van een groene klif, en biedt toeristen een ononderbroken uitzicht op het majestueuze landschap eronder.

De brug is ontworpen om het beeld op te roepen van de ‘reusachtige handen van goden, die een strook goud uit het land trekken’, zegt Vu Viet Anh, ontwerper bij TA Landscape Architecture.

Loopbrug

‘Het vormt een loopbrug in de lucht, door het mistige en sprookjesachtige landschap van de berg Ba Na’, zegt Anh, die eraan toevoegt dat hij verrast was over de aandacht die het ontwerp van zijn firma zowel lokaal als internationaal trok.

De Ba Na heuvels, een populair toevluchtsoord voor de Fransen tijdens de koloniale bezetting van Vietnam, ontving volgens de Vietnam National Administration of Tourism vorig jaar meer dan 2,7 miljoen bezoekers.

Maar het is de Gouden Brug en zijn dragers – 2 enorme steenkleurige handen vormgegeven alsof het lijkt alsof de jungle worstelt om ze terug te krijgen – die de meeste aandacht van de bezoekers trekt.

‘De 2 gladde, reusachtige handen zien er echt uit,’ vult Truong Hoang Linh Thuy, een andere toerist, aan. ‘Het geeft me het gevoel dat mensen alles kunnen.’ – Reuters [01.08.2018]