Gifschandaal leidt tot onrust in Vietnam

Een mogelijke giflozing in zee door een buitenlands staalbedrijf heeft geleid tot politieke onrust in Vietnam.

Honderden betogers gingen in Hanoi de straat op vanwege een mogelijke giflozing in zee
Honderden betogers gingen in Hanoi de straat op vanwege een mogelijke giflozing in zee door het Taiwanese staalconcern Formosa.

Politie en veiligheidstroepen traden zondag hard op tegen demonstranten die de straat op gingen uit bezorgdheid over het milieuschandaal.

Demonstraties tegen de Overheid zijn ongebruikelijk in het socialistische Vietnam. De politie trad hard op tegen honderden demonstranten in enkele grote steden waaronder Hanoi.

Het was al de 2e keer dat honderden betogers de straat op gingen vanwege vermeende dumppraktijken door het Taiwanese staalconcern Formosa.

De officiële staatsmedia hebben geen meldingen gedaan van de demonstraties en van de vermeende giflozingen. Maar volgens buitenlandse media en volgens berichten op Facebook zou staalconcern Formosa via een ondergrondse pijpleiding kwik op zee hebben geloosd. Door de lozingen is er veel vis gestorven en durven burgers geen vis meer te eten.

Giflozingen

Een maand geleden was er voor het eerst sprake van grootschalige vissterfte in de provincie Ha Tinh, waar ook de staalfabriek is gevestigd. De regering van Vietnam nodigde daarop buitenlandse milieudeskundigen uit om een onderzoek in te stellen wat de oorzaak van de massale vissterfte zou kunnen zijn. Hanoi hield ook rekening met een biologische oorzaak zoals verontreiniging van de zee door algen. De buitenlandse experts hebben nog geen rapport uitgebracht.

Massale vissterfte

Een officieel onderzoek door Vietnam zou eerder hebben aangetoond dat er geen link is tussen de aanwezigheid van de 10 miljard dollar kostende staalfabriek van Formosa in de kustregio en de massale vissterfte de afgelopen maanden in een aantal kustprovincies van Vietnam.

Formosa ontkende in een officiële verklaring dat er sprake is van illegale dumpingen. – Financieel Dagblad [09.05.2016]