EU sluit handelsverdrag met Vietnam

De Europese Unie heeft met Vietnam een principeakkoord gesloten over een nieuw vrijhandelsverdrag. Dat maakten de Europese Commissie en de Vietnamese minister van Industrie en Handel dinsdag bekend.

De laatste onderhandelingspunten zijn dinsdagochtend telefonisch afgerond. De technische details van het opstellen van het verdrag worden gezien als een formaliteit.

Importheffingen

Het verdrag zal een einde maken aan nagenoeg alle importheffingen, denkt handelscommissaris Malmström. ‘Vietnam is een groeiende economie en zodra dit verdrag ingaat, zullen bedrijven aan beide kanten aanzienlijke kansen krijgen door een betere markttoegang voor goederen en diensten,’ aldus de verantwoordelijke eurocommissaris in een uitgegeven persverklaring.

Vietnam heeft in navolging van de eisen van de EU beloofd de financiële sector, telecommunicatie, transportdiensten en postaanbieders te liberaliseren.

De onderlinge handel tussen de EU en Vietnam bedroeg vorig jaar 28,2 miljard dollar. Van dat bedrag betrof 22,1 miljard dollar de import van goederen uit Vietnam naar het Europese continent. Te denken valt dan aan textiel, koffie, thee, telefoons, schoenen, kleding en rijst. – Financieel Dagblad [04.08.2015]