Drijvende markt

Een eenzame fan aan het plafond van het Internetcafé probeert de plaatselijke nerds enige koelte toe te wuiven. Een vergeefs gebaar in deze enorme ruimte op de 2e verdieping van Trung Nguyen.

Dit koffiehuis anex internetcafé maakt deel uit van de Trung Nguyen keten, die in steeds meer Vietnamese steden een filiaal opent. Na in Ho Chi Minh City trendy te zijn bevonden hebben de investeerders de gok gewaagd om uit te breiden. Of zij in hun opzet zullen slagen is nog maar de vraag. Wat aanvankelijk een succesvolle formule lijkt, kan kort daarna als een kaartenhuis instorten.

Zo hadden buitenlandse investeerders in Ho Chi Minh City een waterpark willen openen in hartje district 1, direct aan de door toeristen drukbezochte Pham Ngu Lao. Een hele straatzijde gezellige restaurantjes en cafés moest daarvoor wijken. Daarvoor in de plaats kwam de beruchte groene schutting, dat in de jaren daarna dienst deed als openbaar toilet. Midden op het terrein werd een indrukwekkend kantoor gebouwd, dat het zenuwcentrum moest vormen van de bouwactiviteiten. Na het voltooien van het waterpark zou het kantoor met de grond gelijk worden gemaakt.

Veel is er in 7 jaar niet bij gebouwd. Er verscheen een betonnen spook, dat nooit werd aangekleed. Het braakliggende terrein werd een camping voor junks en zakkenrollers, die ook zonder tent heel goed in de open lucht konden slapen. Dankzij de talloze gebruikte naalden als extra versperring waagde geen enkel weldenkend mens zich in de buurt van hun territorium.

Daar is nu verandering in gekomen. De groene omheining is verdwenen, het opgeschoten groen is verwijderd en de grond geëgaliseerd. In allerijl is er een park ingericht en een oranje-geel gestreepte circustent geeft het geheel een feestelijk tintje.

De boulevard langs de Mekong in Can Tho doet al even gastvrij aan. Een glimlachende zilver geschilderde bac Ho houdt minzaam de wacht over de met groene perken en bloembakken ingerichte kade. Langs de hele oever liggen rondvaartboten aangemeerd. Van hier uit kunnen toeristen een rondvaart maken langs de drijvende markten waar deze streek om bekend staat.

Ter hoogte van overdekte markten aan de wal hebben kooplui het anker uitgeworpen. Grote houten schepen zijn afgeladen met de landbouwproducten van het seizoen. Momenteel zijn dat voornamelijk watermeloenen en groene kolen. Van verre is al te zien wat de schepen te bieden hebben. Aan een lange staak wordt een voorbeeld van het product gehangen. Hier tussendoor zwermen de kleine sloepen van de afnemers. Drijvende cafetaria voorzien handelaren en winkelend publiek van een flesje frisdrank of een glas koffie.

Een dobberende apotheek ziet toe op de hygiëne en brengt shampoo en zeep aan de man. Of de apotheker in zijn opzet slaagt, is maar de vraag, want het grootste deel van zijn klanten wast zich met het water uit de rivier.