Doodstraf maffiabaas in Vietnam

De maffiabaas die het communistische regime van Vietnam in de ergste crisis uit zijn bestaan stortte, zal worden geëxecuteerd. Truong Van Cam, beter bekend als Nam Cam, kreeg in juni 2 keer de doodstraf wegens moord en omkoping, en vandaag is die straf in hoger beroep bevestigd.

Nam Cam wacht het vuurpeloton wegens het opdracht geven tot de moord op een rivaliserende bendeleider en het omkopen van staatsfunctionarissen.

De rechtszaak tegen de 56-jarige oud-soldaat, de grootste ooit in Vietnam, maakte duidelijk dat zijn misdaadimperium alleen kon bestaan met medewerking van topfunctionarissen van de communistische partij.

Niet alleen diende vandaag het beroep van Nam Cam, ook dat van de verbannen leden van het machtige Centrale Comité van de partij, ex-politiemannen en voormalige openbaar aanklagers die hij in zijn val heeft meegenomen. Zo blijft de 6 jaar cel voor ex-openbaar aanklager Pham Sy Chien staan. Hij hielp Nam Cam in 1997 ontsnappen uit een heropvoedingskamp. Ook de 4 jaar gevangenisstraf tegen de vroegere politiechef van Ho Chi Minh Stad, voorheen Saigon, is blijven staan. Want Bui Quoc Huy heeft volgens de rechter nagelaten op te treden tegen Nam Cams organisatie.

Net als 4 van zijn handlangers wacht de maffiabaas nu het vuurpeloton wegens het opdracht geven tot de moord op een rivaliserende bendeleider en wegens het omkopen van staatsfunctionarissen om zijn criminele organisatie te beschermen. Zijn bende hield zich de afgelopen 15 jaar bezig met zaken als illegaal gokken, prostitutie, mensenhandel, moord en omkoping.

Zonder de hulp van partijfunctionarissen was dit Nam Cam niet gelukt, zo bleek ook in de aanloop naar het proces. De politiemacht van Ho Chi Minh Stad was zodanig van hem afhankelijk, dat niemand bereid werd gevonden om de ‘peetvader’ te arresteren. Politieofficieren uit andere provincies moesten de klus klaren.

Diplomaten betitelen de rechtszaak als een showproces. Veel hoge functionarissen in de partij zouden buiten schot blijven in de oorlog tegen corruptie. – NRC Handelsblad [30.10.2003]