Dodelijk virus in zeevruchten moet voorkomen worden

Het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling heeft aangedrongen op verscherping van het toezicht bij de grens met China op het transport van zeevruchten.

Reuze zoetwatergarnalen uit het district U Minh Thuong
Boeren oogsten reuze zoetwatergarnalen in het district U Minh Thuong in de provincie Kien Giang.

Het ministerie heeft met name het Nationaal Stuurcomité tegen smokkel, handelsfraude en namaakgoederen (Nationaal Stuurcomité 389) en enkele noordelijke provincies verzocht de controle op garnalen en aquacultuur-voer uit China op te voeren om de verspreiding van een dodelijk nieuw virus naar Vietnam te voorkomen.

Volgens de onderminister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling, Phung Duc Tien, heeft het nieuwe virus, dat bekend staat als het Decapod iriserende virus 1 (DIV1-virus), de afgelopen jaren enorme schade toegebracht aan Chinese garnalenkwekerijen.

Het DIV1-virus werd in 2014 voor het eerst ontdekt in monsters van roodklauw-kreeften (Cherax quadricarinatus) in de provincie Fujian, witpoot-garnalen (Penaeus vannanei) in de provincie Zhejian en reuze zoetwatergarnalen (Macrobrachium rosenbergii) in enkele provincies van China.

Het virus kwam in februari van dit jaar opnieuw voor in de provincie Guangdong en infecteerde een kwart van de garnalenkwekerijen in de provincie.

Volgens het ministerie infecteerde het DIV1-virus garnalen in alle groeifasen en werd vastgesteld dat het zowel bij zoutwater-, brakwater- als zoetwatergarnalen ziekte veroorzaakt.

Smokkel

Op dit moment is er geen informatie over DIV1-virusinfecties in Vietnam, aldus het ministerie. Maar om te voorkomen dat het virus het land binnenkomt, heeft het ministerie de Nationale Stuurgroep 389 en zijn subcomités in de grensprovincies verzocht de smokkel van baby garnalen, garnalen en aquacultuur-voer te voorkomen.

De volkscomités van de noordelijke provincies die aan de grens met China liggen, werden gevraagd om nauw samen te werken met de betrokken instanties om het transport van de producten streng te controleren. Alle overtredingen moeten in overeenstemming met de nationale voorschriften streng worden aangepakt.

Openbare veiligheid, grenswachten en toezichthouders op markten werden gevraagd om de situatie scherp in de gaten te houden, om de aanvoer te voorkomen van baby garnalen, garnalen en aquacultuur-voer, die over de grens zijn gesmokkeld voor consumptie in Vietnam. – Vietnam News [25.05.2020]