Diplomatieke ruzie tussen Duitsland en Vietnam: is politicus Trinh Xuan Thanh ontvoerd?

Duitsland en Vietnam zijn in een diplomatieke ruzie verzeild geraakt na de ontvoering van een Vietnamese politicus en zakenman die asiel had aangevraagd in Duitsland. Als reactie op de ontvoering van Trinh Xuan Thanh heeft Duitsland een hoge Vietnamese diplomaat het land uitgezet. Minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel liet vrijdag weten dat de regering nog zint op verdere maatregelen tegen Vietnam.

Trinh Xuan Thanh
Trinh Xuan Thanh.

De 51-jarige Trinh verdween eind juli spoorloos uit Berlijn en dook een week later op in Vietnam. Volgens Trinh, die tot kort voor zijn vlucht naar Duitsland een hoge positie in de Vietnamese communistische partij had, zou hij vrijwillig naar Vietnam zijn teruggekeerd. Maar de Duitse regering zegt dat hij het slachtoffer is geworden van een ontvoering.

Ooggetuigen zeggen te hebben gezien hoe Trinh midden in Berlijn samen met een vrouw werd overvallen en in een auto werd geduwd. De auto droeg een Tsjechisch kenteken. Trinh zou later vanuit een Oost-Europees land onder het mom van ziekenvervoer per vliegtuig naar Vietnam zijn overgebracht.

Bij de vergadering van de G20, vorige maand in Hamburg, had de Vietnamese premier Nguyen Xuan Phu al bij bondskanselier Merkel aangedrongen op de uitlevering van Trinh. De Vietnamese autoriteiten beschuldigen hem van corruptie. Als directeur van een bouwbedrijf dat tot het staatsolieconcern Petro Vietnam behoort, zou hij verantwoordelijk zijn geweest voor het verdwijnen van bijna 140 miljoen euro via allerlei schimmige constructies.

Rijzende ster

Trinh beweerde dat hij het slachtoffer was geworden van een machtsstrijd binnen de partijleiding

Trinh was een rijzende ster binnen de Vietnamese partij-hiërarchie, totdat hij in juni 2016 in opspraak raakte nadat hij was betrapt toen hij in een auto van enkele honderdduizenden euro’s op weg was naar huis. Dat veroorzaakte veel ophef, vooral toen bekend werd dat het bouwbedrijf waar hij tot 2013 directeur was, enorme verliezen had geleden. Kort daarop werd hij uit de partij gezet, waarna Trinh de wijk nam naar Duitsland.

Trinh beweerde dat hij het slachtoffer was geworden van een machtsstrijd binnen de partijleiding, waarbij de behoudende krachten die nauwere banden willen met Rusland aan het langste eind trokken. Naar eigen zeggen zou Trinh zelf tot de hervormers hebben behoord. Maar het is ook mogelijk dat hij wel degelijk wegens corruptie in ongenade is gevallen. De partij is bezig met een campagne tegen de corruptie. Maar die wordt soms ook gebruikt om politieke tegenstanders uit te schakelen.

Trinhs asielverzoek was nog in behandeling, toen hij uit Berlijn werd ontvoerd. De Duitse regering is woedend over de gang van zaken en zette de officiële vertegenwoordiger van de Vietnamese veiligheidsdienst bij de ambassade het land uit. Berlijn overweegt nu nieuwe strafmaatregelen tegen Vietnam. Dat kan onaangenaam worden voor het land, omdat Duitsland de grootste handelspartner van Vietnam in de Europese Unie is. Daarbij komt dat de EU-landen binnenkort een handelsakkoord moeten goedkeuren waarbij ook Vietnam is aangesloten. – Volkskrant [04-08-2017]