Deze Vietnamese zangeres mag al jaren niet meer optreden in haar eigen land

Mai Khoi is een Vietnamese zangeres en activiste die de communistische regering tart met kritiek op de mensenrechten.

Zangeres Do Nguyen Mai Khoi
Zangeres Do Nguyen Mai Khoi.

Redenen waarom u Mai Khoi moet leren kennen:

Do Nguyen Mai Khoi (34) werd dinsdag bij terugkeer van een Europese tournee aangehouden op het vliegveld van Hanoi. Aanleiding voor de arrestatie was vermoedelijk haar laatste album Bat Dong, dat ‘Verschil van Mening’ betekent. Daarop staat het protestliedje ‘Alstublieft meneer’, een oproep aan partijleider Nguyen Phu Trong om burgers meer vrijheid te geven zich uit te spreken, actief te zijn op sociale media en vrij te reizen. Na 8 uur werd ze vrijgelaten.

Mai Khoi werd in 1984 in Nha Trang geboren als dochter van een muziekleraar. Ze maakte op 12-jarige leeftijd haar debuut in haar vaders bruiloftsorkestje, en begon daarna zelf te zingen en muziek te maken; een combinatie van westerse blues, soul en rock met traditionele Vietnamese instrumenten. In 2010 won ze de Album en Liedje van het Jaar-competitie van de Vietnamese tv, de Mount Everest van het nationale muziekleven. Iedereen voorspelde haar een prachtige carrière.

Ze ontpopte zich al snel tot een dappere activist

Toen haar winnende liedje VN (‘Vietnam’) verkozen werd als soundtrack voor een officiële Welcome to Vietnam-video, schoor Mai Khoi de helft van haar hoofd kaal en schreef daar de titel op. Woedende reacties waren haar deel. Later voerde ze talloze acties voor de vrijheid van meningsuiting en de mensenrechten. Ook sprak ze zich uit over seks, homo- en transgenderrechten en geweld tegen vrouwen. Het leverde haar de bijnamen Lady Gaga en Pussy Riot van Vietnam op.

Ze stelde zich kandidaat voor de Nationale Assemblee

In 2015 deed Mai Khoi als allereerste celebrity een poging gekozen te worden in de Nationale Assemblee, die sinds jaar en dag volledig beheerst wordt door de communistische partij. De historische, maar kansloze operatie leverde haar een ontmoeting op met president Barack Obama tijdens zijn bezoek aan Vietnam, maar ook de haat van het regime, dat ondanks de snelle economische en sociale modernisering van Vietnam (Doi Moi) geen enkele vorm van kritiek duldt. Op dit moment zitten volgens Human Rights Watch zeker 129 dissidenten vast.

Ze protesteerde tegen een bezoek van president Trump

Mai Khoi en haar Australische echtgenoot Benjamin Swanton worden vanwege haar kritiek stelselmatig getreiterd door de autoriteiten. Zo werden ze tot driemaal toe door de geheime dienst uit hun appartement gezet, onder meer nadat Mai Khoi vorig jaar een bord met Trump Piss On You omhoog had gehouden in het zicht van de auto van de Amerikaanse president bij zijn bezoek aan Hanoi. Ook wordt het haar al jaren onmogelijk gemaakt op te treden in eigen land. – Volkskrant [30.03.2018]