Coronavirus: woede op sociale media in Vietnam over jetsetter gekoppeld aan nieuw cluster in Hanoi

Ten minste 40 provincies en een aantal steden in Vietnam, waaronder Hanoi, zullen hun studenten tot eind volgende week weghouden van scholen in de nasleep van een cluster van nieuwe corona-infecties in het land.

Soldaten sproeien uit voorzorg desinfectiemiddel tegen het coronavirus in Hanoi
Soldaten sproeien uit voorzorg desinfectiemiddel tegen het coronavirus in Hanoi.

Vietnam heeft nu 34 bevestigde COVID-19-infecties, met 210 vermoedelijke gevallen en meer dan 20.000 in quarantaine. Afgelopen donderdag waren er 16 herstelde gevallen en waren er gedurende 22 dagen geen nieuwe infecties gemeld. Maar op vrijdag werd het 17e geval van Vietnam aangekondigd in Hanoi.

Patiënt nul, Nguyen Hong Nhung, had vorige maand Londen, Milaan en Parijs bezocht en was op 2 maart met een vlucht van Vietnam Airlines vanuit Londen naar Hanoi teruggekeerd.

Nhung is de enige persoon die met naam wordt genoemd op het portaal van de regering sinds de laatste infecties zijn opgekomen.

Patiënt nul

De Vietnamese online-gemeenschap heeft sindsdien haar verontwaardiging uitgesproken over de 26-jarige inwoner van Hanoi, die naar verluidt in een extravagant huis woont en regelmatig pronkt met haar jetset-levensstijl op haar nu gesloten Instagram-account.

Er zijn verschillende Facebook-groepen opgericht die haar ervan beschuldigen een onverantwoordelijk, rijk verwend nest te zijn, en eisen dat er gevangenisstraf en boetes worden opgelegd. De groep Nhung Nguyen – COVID-19 heeft inmiddels zelfs meer dan 10.400 leden.

12 van de nieuwe gevallen in Vietnam vlogen op de vlucht van Vietnam Airlines met Nhung, die in business class zat. 1 van hen is Vietnamees en de rest is buitenlander. De minister van Planning en Investeringen van het land, Nguyen Chi Dung, die tijdens de vlucht meerdere rijen bij Nhung vandaan zat, testte negatief. Hij bevindt zich momenteel thuis in quarantaine.

De andere nieuwe infecties zijn onder meer de persoonlijke chauffeur van Nhung en haar tante, terwijl een 24-jarige Vietnamese vrouw die Nhung op 27 februari in Londen had ontmoet, ook positief testte. Zij wordt nu in quarantaine geplaatst in een veldhospitaal in Saigon.

Dinsdag bevestigde het Vietnamese ministerie van Volksgezondheid een 34e zaak, een vrouw die was teruggekeerd van een reis naar de Verenigde Staten. De 51-jarige vrouw wordt behandeld in een ziekenhuis in de centrale provincie Binh Thuan.

Nhung’s buurt in Hanoi, waar 22 families met 176 gezinsleden wonen, werd meteen afgesloten toen zij positief werd getest. De autoriteiten hebben 156 van de 201 passagiers van de vlucht uit Londen geïdentificeerd en de plaatsen die ze sinds hun aankomst hebben bezocht, en zijn nog steeds op zoek naar de overige passagiers.

Griezelig stil

De straten van Hanoi zijn griezelig stil, wat ongebruikelijk is in deze tijd van het jaar in de stad met bijna 8 miljoen inwoners.

‘Het is afschuwelijk. Iedereen die ik ken, blijft thuis. Winkels en restaurants zijn gesloten, het is net als tijdens Tet’, zegt Ha Nguyen, een inwoner van Hanoi. Ha, taaldocent Japans, zei dat ze in de weken voordat de nieuwe gevallen werden aangekondigd bijlessen en les had gegeven bij verschillende taalcentra, maar deze werden door ouders uit angst voor infectie snel geannuleerd. ‘Veel ouders die ik ken, hebben hun kinderen naar hun geboorteplaats op het platteland gestuurd’, zei Ha.

In een officieel document verlengde de voorzitter van het Hanoi People’s Committee, Nguyen Duc Chung, de schoolpauze tot 15 maart voor peuters en scholieren tot de 12e klas. Ook studenten aan de universiteiten, hogescholen en vakscholen hebben deze week vrij.

Trang Hoang, een Airbnb-verhuurder in Hanoi, zei dat ze hard is getroffen door de toenemende paniek over de uitbraak.

‘De politie belde me en verzocht me om geen gasten meer te ontvangen. Hoewel hotels nog steeds gasten verwelkomen, kunnen logementen zoals de onze dat niet doen omdat onze accommodatie pal naast de huizen van mensen staat, en die zijn zeer bezorgd’, zei ze.

Een vrouw die een gezichtsmasker draagt ​​tijdens het oversteken van een rustige straat in Hanoi
Een vrouw die een gezichtsmasker draagt ​​tijdens het oversteken van een rustige straat in Hanoi, te midden van zorgen over de verspreiding van het coronavirus.

Een moeder van 3 uit Hanoi, Thuy Nguyen, zei dat ze haar kinderen binnenshuis houdt om te voorkomen dat ze besmet raken.

‘Ik laat ze niet naar buiten gaan, alleen als het superzonnig is, laat ik ze in onze tuin spelen’, zei ze, want ze was van mening dat virussen niet konden overleven in een omgeving met hoge temperaturen.

Thuy sloot zich ook aan bij de hamsterende menigte om essentiële boodschappen in te slaan toen het nieuws over de eerste zaak van Hanoi zich verspreidde. ‘Zaterdag was een chaos. Mensen struikelden over elkaar om te winkelen,’ zei ze.

‘Positief getest zijn betekent niet de dood!’

Premier Nguyen Xuan Phuc heeft verschillende ministeries en het Hanoi People’s Committee zaterdag opgedragen ervoor te zorgen dat er voldoende essentiële producten verkrijgbaar zijn in supermarkten en winkels in de hoofdstad Hanoi. Bedrijven kregen bovendien te horen dat ze nauw moesten samenwerken met hun leveranciers om ervoor te zorgen dat er geen tekort aan goederen ontstaat.

Het aantal besmettingsgevallen zal waarschijnlijk toenemen, zei de premier maandag, eraan toevoegend dat iedereen die zijn ziekte verbergt, gestraft zal worden.

Hij benadrukte dat Vietnam de uitbraak kan bestrijden en prees de gemeenschappelijke inspanningen van artsen en verpleegkundigen die de eerste 16 coronavirus-patiënten van Vietnam behandelden en genazen, voordat de nieuwe gevallen werden bevestigd, en zei: ‘Positief getest zijn betekent niet de dood!’.

Een gezondheidswerker met gezichtsmasker controleert de temperatuur van een man in Hanoi
Een gezondheidswerker met gezichtsmasker controleert de temperatuur van een man in Hanoi.

De World Health Organisation (WHO) heeft ook de inspanningen van Vietnam om de ziekte te bestrijden erkend en vastgesteld dat deze alert en goed voorbereid was.

Dr. Kidong Park, vertegenwoordiger van de WHO in Vietnam, zei dat in het geval van grootschalige overdracht van COVID-19 onder de bevolking inspanningen om individuele gevallen te identificeren en op te sporen ‘niet langer de grootste prioriteit heeft’.

‘In plaats daarvan moeten de middelen gericht zijn op het monitoren van de verspreiding en kenmerken van het virus, het identificeren en beheersen van ernstige gevallen, het voorkomen van verdere overdracht van het virus, het verlichten van de druk op de gezondheidszorg, het informeren van het publiek en het verminderen van de sociale en economische impact,’ zei Park.

Visumvrij reizen tijdelijk opgeschort

Vietnam heeft sinds de uitbraak aan het begin van het jaar beperkt toegang verleend aan bezoekers uit China en Zuid-Korea – beide belangrijke coronavirus-hotspots – waarbij telkens een 14-daagse quarantaine werd opgelegd in door de overheid gecontroleerde centra. Het heeft ook het visumvrij reizen tijdelijk opgeschort voor de burgers van Groot-Brittannië en 8 landen van de Europese Unie, waaronder Italië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Spanje en Zwitserland.

In het hele land zijn verschillende sport- en culturele evenementen afgezegd, maar de opening van de Formule 1-race in Vietnam op 5 april in Hanoi gaat vooralsnog door. – South China Morning Post [10.03.2020]