Diep in de jungle van Cambodja is mogelijk het stoffelijk overschot gevonden van de vermiste oorlogscorrespondent Sean Flynn. Met afstand de meest flamboyante fotograaf die verslag deed van de Vietnamoorlog.

Flynn, zoon van de romantische filmheld Errol Flynn, was de wereldpers te snel af door op zijn Honda langs de frontlinies te scheuren. Met – naar verluidt – slechts een Nikon om zijn nek en een pistool met parelmoeren handvat op zijn heup.
Die romantische stijl maakte van de Time Magazine-freelancer de bekendste MIA (missing in action) van de oorlog. De 28-jarige Flynn vond zijn eerste baan als acteur in avonturenfilms te saai, werd safarigids in Afrika en daarna oorlogsfotograaf in Indochina.
Hij viel in 1970 in handen van de Rode Khmer in Cambodja, samen met collega-motorfotograaf Dana Priest. Beiden zijn volgens getuigen 13 maanden vastgehouden en daarna op de Khmer-wijze omgebracht: door een klap met een houweel of steen op het achterhoofd.
Massagraf
De Australiër David MacMillan (29) en de Brit Keith Rotheram (60), een avonturier in Vietnam en een bar-eigenaar in Cambodja, vonden een massagraf bij het dorp Phka Dong, 10 dagen lopen van de plek waar de fotografen verdwenen. Een ooggetuige had verteld hoe daar in 1971 een blonde westerling was geëxecuteerd.
Kledingresten, een kaak en een dijbeen zijn vrijdagavond ingeleverd bij de Amerikaanse ambassade in Phnom Penh. De vullingen in de kiezen wijzen op een westerling. De stoffelijke resten zijn doorgestuurd naar Hawaii voor forensisch onderzoek. Daar houdt een speciale eenheid zich bezig met het zoeken naar vermiste Amerikanen.
Bottenjagers
In de bossen langs de Mekong zijn al langer bottenjagers actief. Naar Sean wordt al jaren gezocht. Zijn moeder, de Franse actrice Lili Damita – befaamd in de jaren ’30 – spendeerde haar fortuin aan de zoektocht naar haar zoon.
Ook oorlogsfotograaf Tim Page zoekt al jaren naar verdwenen collega’s. Hij waarschuwt dat de gevonden botten ook van een andere journalist kunnen zijn die destijds in dat dorp werd vastgehouden. Hij heeft kritiek op de ruwe wijze – met een kleine bulldozer – waarop de avonturiers te werk zijn gegaan. Page publiceerde in 1997 een boek met het werk van vermiste fotografen. Volgens hem zijn 300 leden van de media omgekomen tijdens ‘Vietnam’. – Volkskrant [30.03.10]