Binnendringend zoutwater schaadt fruitteelt in Mekongdelta

Het binnendringen van zoutwater heeft veel fruitteeltgebieden in de Mekongdelta getroffen, doordat lokale boeren moeizaam aan irrigatiewater voor hun boomgaarden kunnen komen.

Een fruitboomgaard nabij de stad Go Cong
Een fruitboomgaard nabij de stad Go Cong, in de provincie Tien Giang, kampt met een tekort aan irrigatiewater.

De Mekongdelta, de grootste fruitproducent van Vietnam, heeft gedurende het huidige droge seizoen te maken met ernstige verzilting, die nu al het record van het droge seizoen 2015-2016 heeft overtroffen.

Volgens het Bureau voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling van het district Cho Lach, het grootste fruitteeltgebied in de provincie Ben Tre, bedreigt zoutwater 20.000 hectare fruit en 1.300 hectare zaailingen, bloemen en sierplanten.

Bui Thanh Liem, hoofd van het bureau, zei dat boeren maatregelen hebben genomen, zoals het sluiten van sluizen en het bouwen van tijdelijke dammen, waarbij ze enorme plastic zakken gebruikten om irrigatiewater op te slaan voor de fruitbomen. Ze hebben ook aken, boten en voertuigen gebruikt om water van andere plaatsen naar Cho Lach te vervoeren.

Veel fruitbomen zijn echter beschadigd door het binnendringende brakke water, dat nog verder kan toenemen als de verzilting langdurig aanhoudt.

Watertekort

In Tien Giang, de grootste provincie qua fruitteelt van de Mekongdelta, kampen meer dan 36.000 hectare fruit – waaronder 12.000 hectare durian in de districten Cai Be, Cai Lay en Chau Thanh en de gemeente Cai Lay – met watertekort, aldus het provinciale Departement van Landbouw en Plattelandsontwikkeling.

Veel boeren in Tien Giang moeten tegen een hoge prijs water inkopen om hun boomgaarden te irrigeren, vooral voor de durian, die een grote economische waarde heeft.

Om de verbouwers van durian te helpen heeft het provinciale volkscomité aken ingehuurd om irrigatiewater aan te voeren. Deze watervoorraad is voldoende tot eind volgende maand.

Tran Huu Phong, vice-voorzitter van het Chau Thanh district volkscomité in Tien Giang, zei dat het district 3 depots heeft opgezet om irrigatiewater te leveren voor fruitboomgaarden. Het district heeft voertuigen ingeschakeld om het water vervolgens naar de boomgaarden te vervoeren.

Verzilting

De autoriteiten en boeren in de delta hebben vóór het droge seizoen 2019-2020 maatregelen getroffen om de effecten van de verzilting op rijst, fruit en andere gewassen te verminderen, waaronder het wijzigen van de rijstteelt-schema’s, het bouwen van irrigatiewerken en het opslaan van zoetwater.

In opdracht van de autoriteiten zaaiden de meeste boeren in de delta de winter-lente rijstoogst van 2019-2020 een maand te vroeg. Hierdoor zijn de rijstboeren bijna klaar met het binnenhalen van een zeer rijke oogst.

Door de sterke verzilting zijn echter nog veel fruitteeltgebieden in de delta getroffen.

Volgens het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling kan de voortdurende verzilting tijdens het droge seizoen 2019-2020 schade toebrengen aan 130.000 hectare van de delta en 300.000 hectare fruit.

Water met een zoutgehalte van 4 gram per liter zal tussen 16 en 20 maart zo’n 45 tot 95 kilometer de belangrijkste rivieren van de delta binnenstromen, zoals de Vam Co Dong, Vam Co Tay, Ham Luong, Co Chien, Hau en Cai Lon, verwacht het National Center for Hydro-Meteorology Forecasting.

Vo Huu Thoai, adjunct-directeur van het Southern Horticultural Research Institute, zei dat iedere fruitsoort een andere zouttolerantie heeft en dat boeren daarom voorzichtig moeten zijn met het gebruik van irrigatiewater voor hun fruitbomen. – VNEexplorer [26.03.2020]