Archeologen graven 300 jaar oude tombe op in Vietnam

In Vietnam is in de noordelijke provincie Nam Dinh een graftombe opgegraven van ongeveer 300 jaar oud. De graftombe bevat 2 losse kisten.

Archeologen openen het deksel van de buitenste kist. Het graf wordt beschouwd als het kleinste ooit gevonden in Vietnam
Archeologen openen het deksel van de buitenste kist. Het graf wordt beschouwd als het kleinste ooit gevonden in Vietnam.

De buitenste kist is 107 centimeter lang, 36 centimeter breed en 40 centimeter hoog. Hierin zat nog een 2e kist van 94,5 bij 27,3 bij 33,4 centimeter. Volgens Nguyen Lan Cuong, plaatsvervangend algemeen secretaris van de Vietnamese Archeologie Associatie, is het de kleinste tombe ooit gevonden in Vietnam.

De tombe bestond uit kalksteen, zand, stroop en houtskool. In de kisten zijn een schedel en botten gevonden. De inhoud was in een doek gewikkeld. Dit bevestigde het vermoeden van de archeologen dat het hier om een graftombe ging. Gebaseerd op de opgegraven relikwieën, veronderstelt Cuong dat de tombe waarschijnlijk rond 300 jaar geleden is gemaakt, tijdens de latere Le-dynastie (1533-1788).

In de tombe is voor de 1e keer door onderzoekers olie aangetroffen, wat gebruikt is om het lichaam te balsemen. Het archeologische team heeft de olie en monsters van de botten meegenomen voor onderzoek. De rest van de botten worden begraven op de lokale begraafplaats, terwijl de tombe tentoongesteld wordt in het Nam Dinh museum.

Mummie

In dezelfde periode werd op een andere locatie in Vietnam een soortgelijke ontdekking gedaan. Archeologen vonden een mummie van ongeveer 200 jaar oud in een graftombe in het zuidelijke Long Thanh. Deze tombe was 8,5 bij 4,6 meter in omvang. In deze graftombe werd de mummie ontdekt. De mummie was in doeken gewikkeld en er wordt verondersteld dat het om een vrouw gaat die tijdens de Nguyen-dynastie (1802-1945) heeft geleefd. – Archeologie Online [21.09.2011]