Agent Orange waart nog steeds rond in Vietnam, oude vijanden worden nieuwe bondgenoten

Ruim 3 decennia geleden stonden ze elkaar naar het leven, maar nu hebben de oude aartsrivalen Vietnam en Amerika besloten samen te werken om 1 van de gevolgen van de Vietnamoorlog eens en voor altijd op te ruimen.

Nog steeds worden kinderen met zware misvormingen geboren in gebieden waar Agent Orange werd gebruikt
Nog steeds worden kinderen met zware misvormingen geboren in gebieden waar Agent Orange werd gebruikt.

In die oorlog, die (vanuit Amerikaans perspectief) van 1965 tot 1975 duurde, gebruikten de Amerikanen de zogenaamde Agent Orange, codenaam voor een extreem giftig ontbladeringsmiddel. Bedoeling was de weelderige plantengroei van de lokale jungle te bestrijden om zo de vijand (guerillagroepen van de communistische Vietcong) beter zichtbaar en dus bestrijdbaar te maken.

Het middel bleek echter vooral na de oorlog slachtoffers te blijven maken onder de bevolking. Nog altijd worden door het gebruik van het chemische spul kinderen gruwelijk misvormd geboren en sterft een onevenredig hoog aantal Vietnamezen in de omgeving van getroffen gebieden aan verschillende soorten kanker.

Het project dat de Vietnamese overheid nu met hulp van de Amerikanen gaat uitvoeren, concentreert zich in een 1e fase op de reiniging van plaatsen waar ongebruikte hoeveelheden Agent Orange jarenlang opgeslagen hebben gelegen.

Agent Orange

Daarna wordt begonnen met het zuiveren van de bodem en het grondwater, voornamelijk in de directe omgeving van het vliegveld van Da Nang, de grootste stad van Centraal Vietnam.

De bedoeling is om in totaal 29 hectaren besmet gebied op te ruimen, in 3 verschillende gebieden. De kosten van het project worden door Washington vergoed. – Volkskrant [17.06.2011]